efekty warsztatów oraz Kartki Wilkanocne krok po kroku

Dzisiaj przygotowałam kurs na 

radosną, kolorową, wiosenną

 kartkę Wielkanocną

🌸🌺🌻🌷🌹

Karteczki te wykonaliśmy również na warsztatach w Centrum Wentylacji Respiratorem w Konstancinie

💖

Każdy z Kursantów miał swoją wizję jak rozmieścić gotowe elementy na bazie kartkowej. 

Wszystkich prac nie udało się sfotografować, ale poniżej przedstawiam kilka gotowych kartek.

 

 do wykonania takiej kartki Wielkanocnej potrzebujemy:

1. bazy kartkowej kwadratowej 

2. papieru scrapowego - dwóch różnych arkuszy

3. kawałek złotego tiulu

4. wianek z tekturki

5. wianek i listki wycięte wykrojnikiem

6. kilka kwiatków

7. styropianowe jajka (kupiłam w Pepco)

8. napis Alleluja

9. media: tusze (ArchivalInk sepia i coffe), pudry do embossingu (biały i złoty), kropelki w płynie, klej na gorąco i taśma dystansowa dwustronnie klejąca

10. nagrzewnica

 

Zaczynamy:

Pierwszy arkusz papieru scrapowego przycinamy o 0,5cm mniej niż baza kartkowa i przyklejamy go do bazy na taśmę dwustronną

np jeżeli nasza baza ma wymiar 13cm x 13cm to arkusz przycinamy na wymiar 12,5cm x 12,5cm

Drugi arkusz przycinamy o 0,5cm mniej niż arkusz pierwszy i naklejamy go na taśmie dystansowej na pierwszy arkusz.

Ja użyłam papierów z kolekcji LemonCraft Yesterday

Przygotujmy teraz tekturki.

Wianek z bazi miejscami tuszujemy tuszem do embossingu a następnie posypujemy białym pudrem i podgrzewamy nagrzewnicą. 

Następnie tuszujemy miejsca, które nie zostały wyembossowane, na dwa różne kolory. 

  Napis Alleluja również zrobimy embossingiem na gorąco lecz w kolorze złotym.

Następnie wianek wycięty wykrojnikiem od Agaterii przyklejamy klejem na gorąco na kawałek złotego tiulu.

Dodatkowo złoty materiał można porozciągać na boki by nabrał nieregularnych kształtów a listki wianka troszkę powyginać by kartka nie była zbyt płaska.

W środek przyklejamy przygotowany wcześniej wianek z baziami.

Dodajemy kwiatki i listki, kilka kropelek w płynie oraz napis.

Na koniec, klejem na gorąco przyklejamy styropianowe jajka.

Wesołego Alleluja!

Komentarze